ONS PERSPEKTIEF: Album

Een smeltkroes van Zuid-Afrikaanse rap – rymklets -, spoken word, ambient soundscapes, Kaapse folk en diepe hiphop beats.

Het muziekalbum Ons Perspektief is een fascinerende mix van Zuid-Afrikaanse rap – ook bekend als rymklets – spoken word, ambient soundscapes, Kaapse volksmuziek en diepe hiphop beats.

Dit intrigerende album is volledig opgenomen in en rond de wijken van Kaapstad, dankzij de inspanningen van de producer/componist van BrotherTill, Mathijs van Til. Hij werkte samen met vooraanstaande artiesten zoals Stef Bos, Hemelbesem, YOMA, Jah Logo, Breimasjien (Broederbond), Jodas, Churchill Naude, Die Hooflig en Frazer Barry (Tribal Echo).

Het album heeft de basis gelegd voor het gelijknamige project “Ons Perspektief” en de vele interdisciplinaire samenwerkingen die daaruit zijn voortgekomen. Scroll verder om meer te weten te komen over het unieke maakproces van dit album.

Share this article

De opnames van het album
In 2019 reisde Mathijs van Til af naar Kaapstad om daar, binnen de West-Kaapse hiphopscene, nieuwe muzikale samenwerkingen op te zoeken. Hij wou – vanuit zijn Nederlandse afkomst  – de culturele overeenkomsten tussen Zuid-Afrika en Nederland, zoals: de Afrikaanse taal en een gedeelde geschiedenis, plaatsen tegenover de grote verschillen in onder meer welvaart en maatschappelijke kansen. Menige hiphop-artiesten in Zuid-Afrika uiten vanuit de rymklets hun perspectief op de vele maatschappelijke dillema’s. In de altijd evoluerende vormen van het Afrikaans proberen de rymkletsers zich het Afrikaans, voorheen de taal van de onderdrukker, weer toe te eigenen. Binnen vele culturen in Zuid-Afrika is deze vorm van hiphop de uitlaadklep voor zowel het publiek als de artiest. Volgens Mathijs onderscheidt de rymklets zich door het virtuoze gebruik van de diverse talen en de uitgesproken muzikale vormen.

Voor dit album kwam Mathijs bij de artiesten thuis. De muziek en de teksten werden ter plekke opgenomen; aan de keukentafel, op de bank in de huiskamer of midden op straat. Ieder muzikale sessie ging gepaard met gesprekken over grote maatschappelijke thema’s en de persoonlijke perspectieven daarop. Dit album is als een kritisch gesprek waarin muziek de boventoon voert.

Een speciale uitgave
Het album is te beluisteren via Spotify. Daarnaast verkopen we een speciale versie van het album via onze webshop. Deze versie bestaat uit een volledig geïllustreerd doosje + boekwerkje met daarin alle Afrikaanse songteksten en een usb-stick met de digitale versie van het album. Het volledige artwork van dit album is ontworpen door grafisch vormgever Tom de Jager.

Making-of documentaire
Speciaal voor de release van het album is er een uitgebreide making-of documentaire gemaakt. Deze documentaire bevat persoonlijke opnames van Mathijs en intieme interviews met alle artiesten. Je krijgt een unieke inkijk in de wereld achter de muziek. Deze documentaire is te vinden in de sidebar.

Arrangements/Production: Mathijs van Til
Mixing: Rogier Grosman
Mastering: Pieter de Wagter (EQuuS Mastering)
Drums (Dode Hoek & Voetsekkieweg): Jeroen van Santen
Bass (Dode Hoek & Voetsekkieweg): Erik Rademakers
Guitar (Dode Hoek): Pim Kokkeler
Guitar (Voetsekkieweg): Bas Schouten
Percussion (Ons Perspektief): Joost Visser

01. Ek Hoor die Son – Die Hooflig
02. Jongens Oppad – Breimasjien & Jahlogo (Broederbond)
03. Dode Hoek – Tribal Echo
04. Tyd Mors – Jodas
05. Marsjeer – Yoma
06. Pterodactyls – HemelBesem
07. Onbeweeglijk – Oxijin
08. Voetsekkieweg Blues – Churchil Naude
09. Perspektief – Stef Bos & HemelBesem

Artwork: Tom Jager
Mede mogelijk gemaakt door: Sena Productiefonds, Gemeente Zwolle
Met dank aan: Stichting BrotherTill, Riku Latti, Jackie Latti, Deniel T. Barry, Simon Witbooi, Claudia Witbooi, Besembos en Rochelle Fourie

 

Audio / Video

 

Teksten / Gedichten

Press

Dates

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief