Urland – mu’ mu’ mu’, the movie

Een film van performance collectief Urland

‘Wat is dada? Een kunstvorm? Een filosofie? Een politiek? Een virus? Een livestream? Is dada echte energie? Of is het helemaal niets, en dus alles?’ (vrij geciteerd door Raoul Hausmann)
Performance collectief Urland maakte – vanuit Hamlet, Star Trek en Heiner Muller –  een dadaïstische hommage aan het Woord.
Mu’ betekent ‘woorden’ in het Klingon en ‘niets’ in het Japans. Het afgelopen jaar bestond uit veel NIETS. Hun tour van de buitenaardse taalshow mu’ mu’ mu’ is twee keer geannuleerd vanwege Covid. Nu vertalen ze samen met filmmaker Huub Laurens de voorstelling naar het scherm. Met trots presenteren ze een enorm IETS, een on-demand downloadbaar artefact. Ga mee met URLAND op trip van het Klingon Language Institute in Amerika naar een leeg podium in Theater Rotterdam.

Share this article

Een visueel gezwam

Voor de herneming van de voorstelling Mu Mu Mu vroeg Urland, Peter om nieuwe visuele content te maken. De basis van de voorstelling lag al klaar, alleen werden sommige aspecten ervan veranderd. Het uitgangspunt was om het dadaïstische karakter van de voorstelling te vertalen in de videocontent. Ik wilde mij grotendeels later inspireren door de bestaande Dadaïstische stijl van na de Eerste Wereld Oorlog; Semi-abstracte, mixed-media-achtige collagekunst. Een verknipte werkelijkheid waarin de betekenis achterblijft. Daarnaast wou ik ook puur vanuit het dadaïstisch gedachtengoed te werk gaan. Een onconventioneel, consequentie loos schouwspel van alles en niets. Vanaf hier stopt ook iedere verklaring en of beredenering. Het gebeurt, en je kan er onderdeel van zijn, of niet.

Je kan Mu Mu Mu, the movie bekijken op Vimeo. Als je deze link volgt, ga je direct naar de film via de Vimeo-website. Daar log je in met je Vimeo-account. Heb je nog geen account bij Vimeo? Dan kun je deze direct aanmaken met je Facebook- of Google-account of met je e-mailadres.

Concept & performance: Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong, Jimi Zoet
Camera & montage: Huub Laurens
Video in-performance: Peter van Til
Dramaturgie: Tobias Kokkelmans
Maskers: Julia Warmerdam, Leo Maliepaard
Kostuums: Kostuumatelier Theater Rotterdam (Karin van der Leeuw & Erik Bosman)
Techniek: Denzo Theatertechniek (André Goos), Jaap Schledorn
Productieleider: Sarah Steeman
Grafisch ontwerp: Ruben Verkuylen
Fotografie: Sandra Zegarra Patow
Tekst vertaling Klingon Die Hamletmaschine: Lieven L. Litaer
Publiciteit: Esra J. Merkel
Zakelijke leiding:  Jens Besse
Productie: URLAND
Coproductie: Theater Rotterdam
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam en Fonds Podiumkunsten
Bijzondere dank aan: Marc Okrand, The Klingon Language Institute, Marvin van den Berg & Jimmy Niesen

Teksten / Gedichten

Press

Dates

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief