Vanja Rukavina – LANGUAGE

Elke taal opent nieuwe perspectieven, LANGUAGE is een ­intrigerende soort van TED-talk.

Als je elkaars taal niet spreekt is het makkelijk: je verstaat elkaar niet. Punt. Maar als je wel enige kennis hebt van een andere taal dan wordt het pas echt moeilijk. Dan stap je de wereld binnen van een andere cultuur, een andere manier van doen, wellicht een andere manier van denken.
In LANGUAGE staat ‘taal’ centraal. Taal als brug tussen culturen maar vooral als barrière. Hoe kunnen bepaalde woorden, en in sommige gevallen zelfs bepaalde grammatica, de denkpatronen en visie op de wereld voor een mens en cultuur bepalen? Waarom is het onmogelijk om iets ‘echt’ te vertalen? En is het mogelijk om taal los te koppelen van gevoel en ervaring?
(tekst: Het Nationale Theater Producties

Share this article

Visuele dramaturgie:
In deze theatrale lezing toont de performer Vanja Rukavina de kunst van taal. De volledige voorstelling wordt in meerdere talen boventiteld. Naarmate de lezing vordert, en Vanja steeds dieper in de rijke wereld van taal duikt, neemt de boventiteling langzaam de controle over. Wat begint met een kleine hapering in de boventitelingsbalk en wat verkeerd gespelde vertalingen, eindigt in een visueel spektakel van woorden, letters en tekens. Alsof de toren van Babel recht voor de ogen van het publiek ineenstort.

Peter maakte voor deze theatrale lezing alle visuele content. Het zwaartepunt van zijn visuele verhaallijn lag in een zes minuten durend spektakel, waarin Vanja de taal inwisselt voor explosieve BOKKO dance-moves. In deze woeste storm van letters en tekens verliezen de woorden hun waarde en toont Peter de universele taal van de digitaliteit; een wereld waarin de betekenis ligt verscholen in pixels, nullen en enen.

 

Concept, tekst & spel: Vanja Rukavina
Dramaturgie: Thomas Lamers
Licht & decor: Marijn de Jong
Video: Peter van Til
Geluid: Jimi Zoet
Coaching: Quirine Racké & Helena Muskens
Danscoach: Sarada Sarita
Scènefoto’s: Sanne Peper
Trailer: MILLK

Audio / Video

Teksten / Gedichten

Dates

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief