Nastaran Razawi Khorasani – Songs for no one

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran.

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs for no one een portret van een verborgen samenleving en wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft.

Songs for no one ging 7 augustus 2021 in première tijdens Theater Festival Boulevard. Nastaran Razawi Khorasani won met deze voorstelling in Nederland de BNG Bank Theaterprijs 2021 voor de beste voorstelling van het seizoen van theatermakers onder de 35 jaar. De jury van het TheaterFestival Vlaanderen heeft Songs for no one geselecteerd als een van de meest belangwekkende voorstellingen van seizoen 2021-2022. Wijkjury Utrecht verkoos Songs for no one als officiële selectie 2022. 

Share this article

Nastaran: “Hoe kan ik mijn podium letterlijk en figuurlijk delen met mensen die daar geen toegang toe hebben? Die vraag vormt mijn onderliggende drive bij dit project. Ik ben me bewust van mijn privileges en voel meer dan ooit de verantwoordelijkheid om me uit te spreken voor zij die dat niet kunnen. Als vluchteling heb ik mijn kindertijd in Iran achtergelaten. In Nederland leef ik in vrijheid, maar identificeer me sterk met de jongste generatie kinderen in Iran nu. Ik wil hun stemmen, die anders niet gehoord worden, laten klinken.” (bron: Nastaran Razawi Khorasani)

Scenografie
Vanuit deze gedachte heb ik twee rijdende podiumdelen ontworpen die – naast hun functie als podium – ook een muur vormen tussen het publiek en de performer(s). In de scenografie staan de twee kinderen centraal, en is Nastaran de brug tussen de kinderen en het publiek. Deze verantwoordelijkheid wou ik vormgeven in het toneelbeeld. Het is daarom dat de vertaling van wat de Iraanse kinderen zeggen, wordt geprojecteerd op een transparante muur. Dit maakt de ondertiteling in eerste instantie onzichtbaar – waardoor de gesproken teksten voor het Nederlandtalige publiek onbegrijpelijk zijn. Gedurende de voorstelling bedekt Nastaran de muren met witte verf, waardoor de ondertiteling voor het publiek zichtbaard wordt. Naarmate het interview vordert en Nastaran de muren verder beschilderd, wordt het leven van de twee kinderen in Iran zichtbaarder. De muren tonen je het dagelijkse leven achter de gesloten deuren van een Islamitische dictatuur.

BNG Theaterprijs 2021
Songs for no one is de winnaar van de BNG Theaterprijs 2021. Uit het juryrapport: “De penibele situatie van de kinderen, hun ergernissen en grenzeloze ambities weet Razawi Khorasani op indrukwekkende wijze te verbeelden in haar performance met muziek van Jimi Zoet en beelden van Peter van Til. Door de lichte toon van de gesprekken en verkwikkende nieuwsgierigheid wordt de voorstelling ondanks het thema nooit te zwaar. Razawi Khorasani etaleert in Songs for no one haar kwaliteiten als maker, performer en ook interviewer.”

Theaterfestival Vlaanderen
Songs for no one is door de jury geselecteerd voor het TheaterFestival Vlaanderen. Uit het juryrapport: “Als jury hebben we vooral genoten van Khorasani’s even aardse, scherpe als zorgzame podiumaanwezigheid als interviewer/performer. Heel subtiel confronteert ze haar kijkers met diep ingebakken ideeën over westerse suprematie, maar tegelijk mijdt haar volwassen gebruik van heel hedendaagse middelen onze neiging tot vals sentiment of het makkelijke zitje van witte helper. Voor een westerse wereld die stap voor stap aan het leren is om zich anders tot de ander te verhouden, is deze oefening in het luisteren naar onhoorbare stemmen een sterk politiek statement. Songs for no one? Songs for everyone! (lees het volledige juryrapport hier)

Concept, regie, spel: Nastaran Razawi Khorasani
Muziek: Jimi Zoet, Nastaran Razawi Khorasani
Dramaturgie: Tobias Kokkelmans
Scenografie en lichtontwerp: Peter Til (BrotherTill)
Productie: Nadine Dijkstra
Coach: Suzan Boogaerdt
Kostuumadvies: Rebekka Wörmann
Techniek: André Goos (Denzo Theater Techniek), Andy Twillert
Zakelijke leiding / verkoop: Wilma Kuite (Alles voor de Kunsten)
Marketing: Dieke van der Spek, Leonie Poot
PR beeld: Mostafa Heravi
Grafisch vormgever en beeldbewerking: Maartje de Groot
Een productie van: Kobe collectief
Coproducenten: BNG Bank Theaterprijs 2020, Theaterfestival Boulevard, Maas theater en dans i.s.m. Het Nationale Theater, We are public, Workspacebrussels
Met dank aan: Vivianne Jorritsma

Audio / Video

Teksten / Gedichten

Press

Dates

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief