Op zoek naar de essentie: filters en façades
Dit concert zoekt naar de menselijke essentie. Wat is onze kern, wat maakt ons echt tot mens? Om daar antwoord op te krijgen, moeten we eerst door een woud van filters, aannames en façades. Onze kern gaat schuil onder allerlei lagen, dus de zoektocht heeft veel weg van het pellen van een ui: het meeste van wat je weghaalt zijn lagen, niet de kern. De show #NoFilter draait daardoor voor 99% om die filters en maar een klein stukje om de kern zelf.
Hoe bubbels je beïnvloeden
Mensen doen tijdens hun leven belangrijke ontdekkingen over wie ze zijn en wat hun doel is. Nou ja, sommige van ons zijn zich hiervan helder bewust, terwijl anderen nauwelijks een antenne voor hun eigen filters hebben.
Door jezelf vragen te stellen zoals “Wie ben ik echt?” en “Waarom doe ik wat ik doe?”, ontdek je dat je je in verschillende ‘bubbels’ bevindt. Dat kunnen je familie, geloof, vriendenkring of zelfs je huidskleur zijn. Al die omgevingen bepalen hoe je naar de wereld kijkt. Ze zijn je filters.
Wat we ons niet beseffen is dat geld, religie en misschien zelfs tijd niets dan menselijke constructies zijn. Ze zijn ‘bedacht’ door mensen om de wereld te begrijpen. En wie ze beheerst heeft macht. Allerlei belangen houden daarom deze filterbubbels in stand. Tijdens het concert proberen we deze bubbels door te prikken en proberen we mensen bewust te maken van hoe hun leven erdoor wordt beïnvloed.
Digitale dimensie
Naast de ‘ouderwetse’ filters hebben we nu ook te maken met de technologie die ons leven binnendringt. Het internet bijvoorbeeld is een wereld op zich, waar de grens tussen feit en fictie vaak vervaagt. Algoritmes beïnvloeden ons denken en onze perceptie van wat waar is. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit ons leven vormgeeft, vooral omdat het internet bol staat van zijn eigen fictie en fabeltjesfuiken.
Het antwoord is een vraag
Als we door al deze lagen en bubbels heen zijn gebroken, komen we bij de kern. Dat is geen antwoord, maar een verzameling van vragen die ons drijven en leiden. Het paradoxale is dat onze zoektocht naar kennis en begrip ons vaak juist verder van die kern afbrengen. We zoeken antwoorden scheppen manieren om antwoorden te genereren en raken op die manier verstrikt in technologie, stedelijke chaos en wetenschappelijke ontdekkingen. De kern blijft echter een vraag. Leven zonder lagen betekent eeuwige nieuwsgierigheid.
Eindregie Ko van den Bosch:
Voor dit project wilden we samenwerken met een eindregisseur. Dit was een nieuwe stap voor ons, mede mogelijk gemaakt door productiehuis de Nieuwe Oost en het Theaterlab. We hebben Ko van den Bosch ingeschakeld vanwege zijn unieke en rauwe stijl die goed bij ons past. Ko heeft ons geholpen het concept te verfijnen en sommige van onze eigen ‘filters’ te doorbreken.
Dit is dus geen gewoon concert; het is een diepe duik in de complexiteit van wat het betekent om mens te zijn, vandaag de dag. Een edgy popconcert dat ontgrenst en verruimt.