ONS PERSPEKTIEF: Performance

Een performance met als slogan: Uniformiteit verdeelt, Diversiteit verbindt

In 2019 lanceerde BrotherTill het internationale en interdisciplinaire project “Ons Perspektief”.

Met Nederlandse en Zuid-Afrikaanse kunstenaars en artiesten onderzoekt BrotherTill de verschillende perspectieven op onze wereld en werkelijkheid. Zowel de deelnemers als het publiek worden verleid om  gemeenschappelijke kwetsbare thema’s en pijnpunten vanuit een nieuw oogpunt te beschouwen.

Het project heeft zich ondertussen ontwikkeld tot een uniek Nederlands/Zuid-Afrikaans kunstenplatform waaruit een reeks succesvolle initiatieven zijn voortgekomen. waaronder: een hiphop album, een korte film, een educatieprogramma, een artist-in-residence en een groot aantal performances.

Share this article

Theaterfestival de Parade 2019
Eén van de zwaartepunten van het Ons Perspektief project is de theatrale performance die BrotherTill en Lee-Ursus Alexander – onder regie van Jeroen Kriek – maakten voor Theaterfestival de Parade in 2019. Een messcherpe performance waarin wordt gezocht naar ‘een diversiteit die niet versplintert, maar omarmt.’

Het landelijke dagblad NRC (toen nog NRC Handelsblad) noemde het: “de meest gedurfde voorstelling (…) overrompelend en meeslepend” (****). Volkskrant: “Een fascinerende verkenning tussen zwart en wit, met hoekige filosofische rapteksten”. Theaterkrant: “Hun engagement is het waard om verspreid te worden. […] Diversiteit verbindt, uniformiteit verdeelt. Mooi.”

Perspectieven in contrast
In de performance worden de perspectieven van Lee-Ursus Alexander en Peter van Til naast elkaar gelegd. Het contrast tussen de twee vormt de basis van de performance. De een is rymkletser (rapper) afkomstig uit de Westkaap (Zuid-Afrika) en de ander een kunstenaar uit Drenthe (Nederland). Zwart en wit. “Het wit als de vulling van het pluche van de witte instituten.” “Swart is gesofistikeerd, spektrum van elke kleur.”

7,6 miljard perspektiewe
De kern van deze performance is gebaseerd op een gedachte van Joseph Campbell. Wij mensen zijn als verschillende planeten die rondom dezelfde zon zweven. De zon staat symbool voor de waarheid. Vanaf iedere planeet ziet men een ander gedeelte van diezelfde zon. Met andere woorden: iedereen kijkt anders naar de waarheid en ziet er een ander gedeelte van. Je plek bepaalt jouw perspectief op de waarheid. En alleen samen krijgen we de waarheid helemaal in beeld. Misschien. “ 7,6 miljard perspektiewe wentel in die atmosfeer.”

Het plein van de Afkomst
De performance gebruikt voor de samenleving de metafoor van een stad. In het midden van deze stad ligt het plein van de Afkomst. “Het plein van de Afkomst; waar niemand naartoe gaat en niemand vanaf komt.” Dit is de plek waar jij vandaan komt, de plek die jouw perspectief gevormd heeft. Je kan niet terug in de tijd om dit te veranderen: het is onmogelijk om van je afkomst af te komen. Dit maakt ons allemaal uniek.

In het midden van het plein zit een gat. Dat gat staat voor de ‘waarheid’. We draaien rondjes rondom dat gat. We kijken naar dat gat, maar we zien allemaal wat anders. Het gat is datgene wat ons kan verbinden of verdelen – we drijven af of we duiken erin. Zolang we maar met elkaar de diepte van dat gat induiken, en elkaar blijven zoeken in die oneindige en altijd veranderende waarheid. “Ons gaan de diepte in, verby jou eie visie, verby wat ander in jou sien, verby almal ander se perspektief.  

Performance: BrotherTill & Lee-Ursus Alexander
Tekst: BrotherTill & Lee-Ursus Alexander
Regie: Jeroen Kriek
Regie-assistent: Jente Taborsky
Licht: Jonathan Hutter, Love4Lasers
Camera: Zaïde Bil, Roderik Patijn
Artwork: Tom Jager
Met dank aan: Lune van der Meulen, Vera van der Meer (Kostuumfabriek), Peter Missotten, Dennis Franke, Karel van Laere, Anne van Uum, Antje van Til-Renkema,

 

Audio / Video

 

Teksten / Gedichten

Dates

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief